Šachové soustředění určené jak pro děti, tak jejich rodiče se konalo 4.-6. prosince. Místem konání byla v první řadě krásná zimní příroda – okolí Rokytnice nad Jizerou. První, šachová část soustředění, se konala v pátek večer. V sobotu po teoretickém úvodu, kdy se probíraly vybrané šachové pozice, následoval turnaj. Turnaj hrály děti systémem každý s každým. Zahráli si i ti pokročilejší v čele s šachovým trenérem a hlavním organizátorem celé akce Romanem Burdou. Turnaj mladších vyhrál Iegor Frantsev z celkem 8 zúčastněných. V neděli dopoledne šachisté měli přednášku od pana trenéra Adama Špírka a hráli bleskové šachy a Holanďany. Navečer v neděli se vydali do Huťského vodopádu, odkud dále pokračovali již auty domů.

Nešachový program byl vyplněn zejména procházkami, deskovými či karetními hrami, četbou či poslechem hudby resp. sledováním filmů. Domnívám se, že celá akce splnila svůj účel, tj. že si všichni účastníci odvezli z Krkonoš mnoho nových šachových znalostí a poznatků, taky všichni zúčastnění obdrželi příjemné dárky za účast v turnaji a zároveň strávili několik klidných dní v přátelské šachové pohodě v krásném prostředí.

Soustředění bereme jako vydařené. Dětí nebylo hodně, trenéři předvedli skvělé výkony jako šachové, tak učitelské. Atmosféra na soustředění byla výborná. Malí šachisté jsou kreativní, mají skvělou energii, mají potenciál a vše před sebou. Mohou toho hodně dokázat.   Anna Frantseva

Share this: