Drama na Lokomotivě.

  1. 12. 2019 jsme se utkali ve 4. kole v Liberci s Lokomotivou Liberec, která byla poslední, měl to být snadný zápas,ale opak byl pravdou.

Pozice ze zahájení se pro nás vyvíjely příznivě, ale po 2 hodinách hry se začaly otáčet.

Jako první skončila partie kapitána Romana Boreše na 3. šachovnici s Matůšů, kterému se sice podařilo černými soupeře v Sicilské přehrát a odmítl nabídku remízy.  Vzápětí se však nepochopitelnou hrubkou dostal pod útok a sám raději nabídl remízu, kterou tentokrát soupeř přijal. 0.5-0.5

Další remízou skončila partie Míry Boreše na 1. šachovnici s Rychtářem, kdy Boreš obětoval kvalitu za útok, ale soupeř se šikovně bránil a v nepřehledné pozici nabídl Mírovi remízu. Ta byla přijata, protože se pro nás zápas ještě vyvíjel dobře. 1-1.

Pak ale přišla pohroma, protože Dalecký na 4. šachovnici s Mohylou ve Skandinávské sebral soupeři nejprve 1 pak i 2 pěšce, získal dokonce i kvalitu a zdálo se být rozhodnuto, ale poté hrubě chybovat a ztratil věž a hned se vzdal. Najednou jsme prohrávali 2-1.

Naštěstí Košnar na 7. šachovnici se Žítkem se nenechal ukolébat a v lepší pozici získal figuru a s přehledem ji realizoval v bod 2-2.

Völf na 2. šachovnici dokázal, proč je mistrem. V koncovce s Bradáčem, která byla remízová, nakonec realizoval v časovce dvojici střelců a místo půlky získal pro nás cenný celý bod.2-3.

pírek na 6. šachovnici s Malým se dlouho trápil, až vtipnou kombinací dosáhl útoku na krále a již se soupeř nemohl bránit. Stav byl potěšitelný 2-4.

Drama ale nebylo u konce, protože Honců na 8. šachovnici se Šimonem nemohl dlouho prorazit obranu černého ve Francouzské a rozhodl se pro oběť dámy za věž a 2 figury. Ukázalo se ale bohužel, že dáma je lepší a postupně ztrácel materiál až měl soupeř 2 volné pěšce do dámy a vzdal. Stav byl 3-4 pro nás.

Poslední partii hrál Habenicht na 5. šachovnici.  V divoké bojovné partii, kde stále hrozily nějaké oběti, se Martin lépe orientoval a získal kvalitu. V časové tísni ji obětoval zpět, aby získal lepší koncovku střelce proti jezdci. Remíza nám stačila, ale ctižádostivý Habenicht chtěl vyhrát. Ve složité koncovce ale ztratil výhodu a po 5 hodinové bitvě partie skončila nakonec remízou a tím i naším těsným vítězstvím 4,5-3,5.

Další kolo nás čeká 5. 1. 2020 doma s Jabloncem, který bude již tvrdším oříškem.

Přeji všem mnoho nejen šachových úspěchů v novém roce. Roman Boreš

Share this: