V 9. kole jsme deklasovali Nový Bor, který byl dosud na 2. místě naší soutěže, vysoko 6.5 -1.5.

Soupeř nám to pravda trochu usnadnil, když přijel bez několika hráčů základní sestavy, ale i nám chyběli Košnar a Jínová. Zápas měl jednoznačný průběh.

Jako první zvítězil na 3. šachovnici kapitán Roman Boreš s Habenichtem. Martin zvolil riskantní zahájení, směle obětoval figuru za vidinu matového útoku, tím se sám dostal pod matový útok a vzdal. 1-0.

Další vítězství utržil Dalecký na 5. šachovnici s Mužíkem. Břeťa ztratil sice v zahájení pěšce, ale svou známou bojovností nakonec Mužíka přelstil, otočil partii a vyhrál.

Na 7 Lesage s Liškou starším Milan postupně zvyšoval poziční hrou tlak, až získal kvalitu a zvítězil. 3-0.

Upravit stav se podařilo hostům na 1. šachovnici, kde hrál Míra Boreš s Paulusem. Míra nenašel správný plán, dostal se pod tlak a musel obětovat kvalitu za protihru. Bohužel ani to nepomohlo a prohrál. 3-1.

Na 8. šachovnici Honců si poradil s paní Majstrovou. Náš hráč se sice trochu potrápil, ale v koncovce a časovce si udělal 2 volné pěšce a vítězství si nenechal ujít. 4-1.

Na 2. šachovnici rozhodl zápas v náš prospěch Völfl s Hofmanem. Zdeněk svojí precizní hrou černými eliminoval všechny hrozby soupeře, ten se v časovce chytil sám, ztratil kvalitu a celou partii. 5-1.

Jína na 4. šachovnici s Papouškem získal sice pěšce v zahájení, ale protihra byla tak silná že musel obětovat kvalitu. Pak získal ještě dalšího pěšce a v nepřehledné pozici nabídl remízu, kterou soupeř přijal. 5.5.-1.5.

Poslední partii dohrával Špírek na 6. šachovnici s Koudelkou. Soupeř se obdivuhodně držel v mírně horší pozici až do koncovky a časovky a když soupeřům zbývaly 2 minuty, poprvé chyboval, ztratil věž i partii. 6.5.-1.5.

Posunuli jsme se na 2. místo v KP a zdá se, že máme šanci na postup. Proslýchá se totiž, že Turnov nemá zájem.

Roman Boreš

https://www.chess.cz/soutez/sachovnice/2359/kolo-9/

 

 

Share this: