Po téměř dvouleté odmlce se konečně 10.10.2021 rozehrála soutěž KP družstev. Hned v prvním kole jsme se utkali s favoritem soutěže a šlo skoro o vše. Náš soupeř nastoupil oslaben bez Maršálka a Ďuráně a my jsme byli oslabeni o Völfla.

Hned od počátku se zápas nevyvíjel pro nás příznivě, když jako první prohrál Habenicht na 4. šachovnici s Martinem Černým, zkušeným legionářem, dříve hrajícím za Litoměřice. Martin sehrál svoje oblíbené zahájení, pak ale neobratně dobral pěšce směrem z centra a nechal na sebe zaútočit. Silný soupeř mu již nedal šanci. 0-1.

Další úder jsme utrpěli na 1. šachovnici, prohrál Dalecký s FM Petrem Kučerou starším, letitým hráčem Nového Boru.  Slávek sice překvapil  soupeře v zahájení a dokonce získal drobnou výhodu, nechal si ale málo času, udělal pár slabších tahů a postupně se dostával do svízelné pozice. Překvapivě dokonce prohrál na čas s pěšcem méně.  Stav 0-2.

Zmírnit vedení turnovských se podařilo kapitánu Romanu Borešovi na 5. šachovnici s Háchou. Roman tentokrát nezískal žádnou výhodu ze zahájení. Když však soupeř chtěl násilně vyostřit pozici, přehlédl  protiúder, po kterém si nechal rozrušit obranu krále a dokonce v časovce si nechal chytit střelce a musel kapitulovat. 1-2.

Vyrovnání se nám podařilo díky našemu novému hráči Halamovi na 8. šachovnici. Vráťa předvedl s Tománkem divokou partii, kdy nejprve získal pěšce, poté soupeř obětoval hned 2 pěšce a kontroval obětí figury za matový útok. Halama se naštěstí lépe zorientoval, útok odvrátil a soupeře v koncovce přehrál. 2-2.

Bohužel poté se štěstěna od nás odvrátila. V partii Špírek na 6. šachovnici sehrál se Zimou zajímavou partii, kdy na sebe nechal zaútočit a pak obětoval pěšce za konsolidovanou pozici. Bohužel ve stísněné pozici nenašel nejlepší pokračování. Když soupeř vyměnil všechny figury, tak náš hráč v koncovce byl bez pěšce a soupeř výhodu zužitkoval. 2-3.

Míra Boreš na 2. šachovnici se utkal s mladým talentem Poršem. Porš se zostra do něj pustil bílými, ale náš hráč se houževnatě držel. Míra obětí pěšce udržoval dynamickou rovnou pozici. Bohužel chtěl z pozice více než remízu, navíc v časové tísni chyboval a ztratil dalšího pěšce a ve věžové koncovce po dlouhém boji podlehnul. 2-4.

Jína na 7. šachovnici s Broučkem sehráli asi nejdivočejší partii utkání, kdy po oboustranných chybách se partie otáčela. Nakonec Jína měl v koncovce 2 figury proti věži za 2 pěšce. Krásnou obětí jezdce získal 2 volné pěšce a s kvalitou méně přesnou hrou již zvítězil a snížil na 3-4.

V poslední partii měla Jínová zkušeného ligového hráče Vltavského. Přehrála jej v zahájení a získala dokonce pěšce. Potřebovali jsme, aby vyhrála a tak i riskovala a jen s vypětím všech sil Vltavský uhájil remízu.  V koncovce měla Lucka figuru více, ale již vyhrát to nešlo.  Tak její remíza pro nás nás znamenala celkovou nejtěsnější prohru 3,5-4,5.

Nyní již bude velice těžké postoupit, ale určitě neházíme flintu do žita a budeme bojovat.  Roman Boreš

Příští kolo hrajeme doma s naším Béčkem. 31.10.2021.

smart

smart

 

 

Share this: