V neděli se konalo 1.kolo KP družstev a jako domácí jsme hráli 2 zápasy v Libertinu.

Zorganizovat dvojzápas bylo náročnější, ale mělo to i svá kouzla. Mohli jsme se chodit dívat na oddílové kamarády do vedlejší místnosti a také jsme se pak sešli ve větším počtu při pozápasových analýzách ve skleníku jako za starých časů.

Soupeři z Libštátu přijeli asi s poraženeckou náladou, pozdě a oslabeni o 3 hráče základní sestavy, zvláště o velmistra Hábu.

Zápas se vyvíjel poklidně až do časové kontroly, kdy se výsledek definitivně rozhodl.

Jako první zvítězil Jirka Jína, když na 7. šachovnici si lehce poradil s Pospíšilem. Soupeř mu nekorektně obětoval figuru za útok, ovšem Jína prohlédl jeho léčku a s figurou více lehce vyhrál.1-0

V té době Halama na 8. šachovnici odmítl nabízenou remízu s mladíčkem Davidem, pěkně obětoval věž, pak soupeř také obětoval figuru za útok a v nepřehledných zápletkách nakonec měl kvalitu více David, ale nevěřil si a nabídl opět remízu, která byla tentokrát přijata. 1,5 -0,5.

Na 6. šachovnici hrál kapitán Roman Boreš s Maryškem, který sehrál originálně zahájení, dostal se pod tlak, posléze našel překvapivou obranu, v časové tísni ale přehlédl léčku, kterou se dostal pod matový útok, jemuž bohužel podlehl. 2,5-0,5

Habenicht na 4. šachovnici s Petrlíkem se směle pustil do soupeře a již v zahájení získal rozhodující materiálovou výhodu. Houževnatý soupeř se držel až do koncovky, kdy již s kvalitou méně nemohl po velkých výměnách vzdorovat. 3,5 – 0,5.

Zápas rozhodl Dalecký na 2. šachovnici s Matoušem Bedřichem, jmenovcem i našeho Matouše z B družstva. Břeťa získal v zahájení drobnou výhodu, kterou stupňoval a po časové tísni svého soupeře zcela přehrál, získal figuru a nedal soupeři šanci. 4,5 – 0,5.

Korigování výsledku se soupeři dočkali na 1. šachovnici, kde bojoval Míra Boreš s Dolenským Filipem mladým talentem.  Náš hráč se dostal hned v zahájení pod tlak, nenašel včas šanci na protiútok a přestože vynalézavě bránil, soupeř si vytvořil 2 volné pěšce, které se nedaly dlouho udržet. 4,5-1,5.

Jínová na 3. šachovnici s Dolenským Milanem bojovala statečně v komplikovaném boji, odmítala remízu a po dlouhém boji soupeře nakonec udolala a pěkně vyhrála. 5,5 – 1,5.

Poslední nekonečnou partii bojoval Špírek na 6. s Dolenským Štěpánem, s posledním z trojice Dolenských.                                                                                                                                                                                                                                          Adam měl ze zahájení drobnou výhodu dvojice střelců, tuto výhodu směnil za zisk pěšce, ovšem za cenu koncovky nestejných střelců, mistrně dorážel na soupeře z různých konců šachovnice, až svého soupeře udolal a po dlouhém boji zvítězil. Tak nám skončil zápas pěkně 6,5 -1,5.

Další kolo jedeme do Krásné Lípy, která nám vloni ubrala rozhodující bod k sestupu a B družstvo jede právě do Libštátu.

 

Share this: