V 9. kole jsme se utkali o vedení v KP v Liberci.

Desko nastoupilo bez Haase a na zadních šachovnicích neměli šanci. Česká Lípa byla výjimečně kompletní a to bylo velmi dobře. Zápas se zpočátku vyvíjel dramaticky, protože na předních šachovnicích jsme se dostali pod tlak. Po dvou hodinách hry se ale začal zápas lámat.

Bohužel jako první prohrál Míra Boreš na 1. šachovnici s Vitákem, černými se snažil o aktivní hru, přiostřil, ale bohužel se přepočítal v kombinaci a ztratil kvalitu. Nadějný Viták si již šanci nenechal ujít a vyhrál. 0-1.

Na druhé šachovnici ukázal Völfl svou zkušenost s mladičkým Fiňkem, který si uhrál v 10 letech mistrovský titul a mj. exceloval nedávno na velkém turnaji v Praze. Finěk se pustil do Völfla černými a dokonce 2x odmítnul nabídku remízy. Zdeněk dokázal tlaku odolat a v koncovce se dokonce dostal do lepší pozice. Nakonec se soupeři shodli na remíze. 0.5.-1.5.

Radost nám udělal Dalecký na 6. šachovnici se zkušeným Jardou Kučerou, který patří mezi ostré hráče. Dalecký nechal soupeře zaútočit, ale počítal o něco dál, a vtipně ošidil Kučeru o figuru a pěkně vyhrál. 1.5 – 1.5.

Na 5. šachovnici si pěkně poradila Lucka Jínová černými s Grohem, pozičně jej zcela přehrála. Když pak v beznadějné pozici Grohovi zazvonil mobil, jen urychlil její nevyhnutelný konec. 1.5.-2.5.

Vedení potvrdil na 7. šachovnici Habenicht s Müllerem. Martin v divokém zahájení černými ve své oblíbené Skandinávské soupeře obral o pěšce, pak zklidnil hru a zkušeně převedl partii do koncovky,  kde s přehledem výhodu realizoval. 1.5.-3.5.

Nejkrásnější partii měl na 8. šachovnici Špírek s Liskem. Adam soupeře ze zahájení zatlačil do defenzívy, pak pěkně obětoval pěšce za útok na krále a když soupeř musel odevzdat dámu, po marném boji podlehl. Špírek nám tímto vítězstvím rozhodl zápas. 1.5.-4.5.

Tato jistota se velmi hodila, protože na 4. šachovnici ještě hrál Jína s Caklem. Jirka bílými obětoval 2 pěšce za útok, Caklovi se ale dařilo nacházet ty nejlepší tahy a měnil figury jak to šlo a v koncovce Jínovi ti 2 pěšci chyběli, dostal se i do časové tísně a přes houževnatou hru podlehl. Naši soupeři snížili na 2.5.-4.5

Poslední partii opět dohrával kapitán Roman Boreš, který černými hrál ostře s Ondrou Sýkorou. Sýkora se správně nezorientoval, dostal se do horší pozice, ale bohužel Boreš ztratil mnoho času a v časovce špatným propočtem výhodu ztratil, a dokonce na poslední chvíli musel bojovat o remízu. Soupeř byl bojovně naladěn a chtěl partii vyhrát v jezdcové koncovce, to se mu již nepodařilo a partie skončila remízou a naším krásným vítězstvím 3 – 5.

Ujali jsme se tedy vedení.  22.3. nás čeká doma Rokytnice a neměli bychom ji také podcenit.

Roman Boreš

Share this: