smart

smart

smart

V 5. kole 5. 1. 2020 jsme se utkali doma s Jabloncem.

Hosté nastoupili bez Dudy a my bez Jíny, papírově jsme byli lepší, zvláště vzadu.

Zpočátku s námi drželi soupeři krok, ale po 2 hodinách hry se začala projevovat naše převaha a to zejména v časových tísních, kde jsme rozhodli.

Jako první skončila partie Vofla černými se Zemánkem. Zdeněk získal trochu lepší pozici ze zahájení, ovšem ve střední hře se hra srovnala a soupeři se po 2h hry shodli na remíze. 0.5-0.5.

Vedení jsme se ujali partií Špírka bílými s Podzimkem. Adam získal výhodu ve střední hře a lehce jí realizoval. 1.5.-0.5.

Záhy upevnil naši pozici Dalecký na 5.šachovnici se Sivákem. Břeťa soupeře přehrál již v zahájení, ale pak svoji hru lehce podcenil, soupeř přiostřil a situace se stala nejasnou. Naštěstí v časové tísni Sivák ztratil figuru a vzdal. 2.5.-0.5.

Honců na 8. šachovnici si černými poradil s Dražilem, přehrál jej v zahájení, získal dvojici střelců, stupňoval výhodu do časovky a zaslouženě zvítězil. 3.5.-0.5.

Habenicht na 6. šachovnici se zkušeným Titěrou rozehrál svou oblíbenou Skandinávskou a zdálo se že i stojí lépe. Hra se ale později velmi zkomplikovala, oba králové stáli pod matovým útokem a soupeři se raději shodli na remíze. 4-1.

Mirek Boreš na 1. šachovnici měl těžkou partii se Sýkorou. Získal ze zahájení pěšce a zdálo se, že míří k vítězství. Mirek ovšem v časové tísni nenašel optimální pokračování a soupeř získal pěšce zpět. Protože k našemu vítězství již stačila remíza, tak ji Míra realizoval. 4.5-1.5.

I kapitán Roman Boreš na 3. šachovnici s Filou nejprve získal poziční výhodu. Pak soupeř přiostřil a zahrozil protiútokem, spotřeboval však mnoho času a ztratil pěšce. Po časové kontrole mu Roman sebral ještě jednoho a v 60 ti tahové partii soupeře statečně udolal. 5.5.-1.5.

Poslední partie Lucky Jínové, která se obětovala, aby nás posílila, se velmi protáhla, a to Lucka spěchala domů ke své maličké. Halamu velmi pěkně v zahájení přehrála a lehce získala kvalitu a zdálo se být rozhodnuto. Náhle Halama začal bojovat jako lev a v časové tísni získal za kvalitu dokonce 2 pěšce. Lucka se rozhodla, že soupeře zmatí, předla léčky dlouhé minuty, příliš nehlídala své hodiny a stihla časovou kontrolu v poslední sekundě. Pak Halama vypochodoval králem proti králi, Lucka jej sevřela v matové síti a pěkně zvítězila. Vyhráli jsme 6.5.-1.5.

V dalším kole nás čeká venku Slávie Liberec, která je na 5. místě. My jsme se ujali 1. místa a budeme se snažit o postup do 2. ligy. Roman Boreš

Share this: