V neděli 20.10. 2019 se hrálo 1. kolo KP, kdy zavítali do České Lípy Novoborští.

Ač byl konečný výsledek zdrcující, průběh byl ale dramatický, protože Lipským se podařilo otočit či udržet několik patií.

Opět byly problémy s hodinami, ale podařilo se je nastavit za pomocí hostů.

Jako první dohrál svou partii vítězně Mirek Honců s paní Majstrovou, byla i papírově slabší, ze zahájení stála i trochu lépe, ale po 2hodinách hry ji Honců ošidil o figuru a zvítězil. 1-0

Košnar na 7. š. s Řeháčkem sice bílými získal ze zahájení výhodu, ale po mnohočetných výměnách zůstali jen králové a pěšci, a to na víc než na remízu nebylo.1.5.-0.5.

Dalecký na 5. šachovnici s Koudelkou získal v zahájení pěšce, svou výhodu držel až do koncovky a soupeři nedal šanci.2.5.-0.5.

Völfl na 2. šachovnici s Novotným se ze zahájení dostal do horší pozice, ztratil pěšce, ale podařilo se mu vytvořit neproniknutelný val. Novotný ani v časovce nenašel cestu k vítězství a partie skončila smírem. 3-1.

Soupeře dorazil na 1. šachovnici Mirek Boreš s Paulusem. Mirek v zahájení stál podezřele, ale soupeř promyslel mnoho času a nepřesnými tahy se pozice otočila. Míra Boreš získal kvalitu a tu zkušeně a přesvědčivě zrealizoval.4-1.

Na 6. šachovnici nastoupila naše nová naděje Habenicht do boje s Jiřím Liškou starším. Martin si ve své premiéře v A družstvu získal drobnou výhodu a postupně jí stupňoval až do koncovky, pak v časové tísni soupeři sebral figuru, pěkně zvítězil a tím rozhodl zápas. 5-1.

Na 4. šachovnici měl Jína s Boleslavem těžkou partii, ze zahájení černými získal výhodu, ale dlouho se mu nedařilo soupeře udolat. Naštěstí našel pěknou kombinaci – přechodnou oběť věže- za rozhodující útok a pak  Boleslav kapituloval.

V poslední partii se trápil kapitán Roman Boreš na 3. šachovnici s talentovaným Hofmanem. Roman jej sice v zahájení přehrál, ale vynalézavý Hofman vždy našel záchranu. Po dlouhém 4 hodinovém souboji partie nakonec skončila remízou a celkovým vítězstvím družstva 6.5.-1.5.

Příští kolo se hraje v Krásné Lípě 3.11., kde na nás čeká těžší soupeř dokonce s výpomocí německých hráčů.

Roman Boreš

smart

Share this: