Po dlouhé pauze zasedli hráči B družstva k šachovnicím. Přes absenci Martina na první desce potvrdili, že první místo v soutěži nebyla náhoda. Náskok 6 bodů na druhou Lokomotivu Liberec je také velmi pěkná vizitka. Bohužel postup má trochu hořkou příchuť, protože A – družstvo  už druhou sezonu v řadě nezvládlo rozhodující zápas v Tanvaldu. Proti Tanvaldu stačila jen jedna remíza k vytouženému postupu do 2 ligy. Nejtěsnější prohra A družstva opět staví náš oddíl do situace, kdy bychom měli mít v KP dvě družstva. Po předchozí šachové sezóně jsme tuto možnost odmítli. Nyní je situace možná odlišná. Ale nebudu předjímat velmi důležitou členskou schůzi před novou sezónou.
Nyní už komentář k závěrečnému kolu s Frýdlantem. Prvním zádrhelem byl zavřený DDM Libertin. Díky předsedovi a jeho manželce se tento problém překonal. Naopak ještě jsme získali na toto roční období nejlepší možný hrací prostor. Rekonstruovaný RD, v přízemí hrací místnost s přímým východem do zahrady, kde byl venkovní stůl k analýzám a opalování. I hráči hostujícího Frýdlantu si tuto možnost velmi cenili a dostali jsme pochvalu za alternativní hrací místnost.
Jako první, skoro by se dalo říci – tradičně ukončil partii Béďa Matouš. Dostal nabídku remízy, která se nedala odmítnout. Věřím, že v další sezoně si více zahraje. Jestli se v klubu shodneme na postupu do KP, tak tam už nebude mít tolik nabídek na remis a bude se muset více rvát o svoji pověst remízové krále. Další remízu přidal kapitán. Kapitán hostí se dostal do lepší pozice a nabídl remis a to ještě mohu mluvit o štěstí, že nevyužil všech možností v předchozím průběhu, které mu nabídlo špatně odehrané sicilské zahájení z mé strany. Vedení na naši stranu připsal na osmičce Filip Sichrovský, který se ubránil útoku soupeře s figurou více vítězství vstříce. To už velmi špatně stál náš Mirek Honců na 4. desce. Pod útokem a s materiálem méně nemohl proti panu Toanovi nic dělat. Velkou radost a příjemné překvapení nám udělal Tomáš Sichrovský, který na první desce porazil hráče „2000“ Janouše. Vtipně získal kvalitu a pak i celou partii. U Tomáše je vidět velké zlepšování. Věřím, že se za nedlouho zapojí do A družstva. Stav byl srovnaný. Na 5. desce se opravdu rozhodl zápas. Náš Mirek Schütz držel pika více, pak ale se mu podařilo výhodu ztratit a přešel do věžovky s pikem méně, ale i tak věžovka byla jasná remis. Mirek správně odřízl krále soupeře od pěšce, kterého měl za chvilku slupnout jak malinu. Místo toho přišel neskutečný kiks, kdy přehlédl poslední trik soupeře a nechal si jednoduchým odtahem krále s šachem sebrat věž. To nám sebralo zápasovou výhru. Našemu borcovi nezbylo nic jiného než přeskočit potok a odjet se zchladit s dětmi k vodě. Hrací místnost totiž přímo sousedila s jeho barákem. Jak je ta Česká Lípa malá:-). Na sedmé náš Míla Grindler získal ze zahájení pěšce, kterého si držel celou partii až do velmi zajímavé pěšcovky. V ní měl mírně pasivnějšího krále, ale naštěstí i přesto to bylo vyhrané. Navíc našel vtipnou dočasnou oběť pěšce, která koncovku okamžitě rozhodla v náš prospěch. Bohužel jeho brácha Vašek stál v té chvíli velmi pasivně. Především jeho střelec byl nemohoucí, doslova v karanténě. Ačkoliv se houževnatě bránil, tak s takovým nehybným borcem na sedmé lajně nešlo dělat nic jiného než čekat na kata. Nejdelší partie byla soupeřů a tak celkových 4:4 bylo pro nás malé zklamání.
Na zápas se stavil i můj ikonický trenér z dětských let Miloslav Gajarský. Velmi dlouho jsme se neviděli o to to bylo milejší setkání. Dorazil i Adam Špírek, který s námi na zahradě trpělivě analyzoval. Po zápase jsme si dali tradiční posezení ve skleníku. Letos v menším počtu , ale kolektiv drží.  Vyzdvihl bych nejlepší procenta u hráčů , kteří odehráli více partií, to se nejvíc dařilo Mílovi Grindlerovi s 90% úspěšností.  Díky všem hráčům za účast v sezóně.
Milan Lesage
 1

Share this: