V 5. kole jsme nastoupili proti Desko Liberec B doma bez tří hráčů – Vőlfla, Jíny a Košnara a vedlo se nám těžko. Jako obvykle se nám nevyhnuly problémy s hodinami a rozhodčí opět chyběl.

Nejrychleji, a úspěšně, skončil svou partii Lesage na 6. šachovnici černými proti Janu Novákovi mladšímu. Soupeř mu odevzdal pěšce za domnělý útok a nakonec sám útoku podlehl. Vedeme 1-0.

Na 8. šachovnici Béďa Matouš se Švecem černými snadno srovnal hru a v koncovce dvou střelců na obou stranách partie skončila remízou.1.5-0.5

Poté se nám přestalo dařit. M. Boreš na 1. šachovnici s Vitákem nejprve získal pěknou pozici se silným útokem, ale v časovce soupeře ztratil nit a po chybě místo útoku byl bez dvou pěšců a musel kapitulovat. 1.5.-1.5.

Dále Honců na 7. šachovnici bílými s Liskem vykřesal vedení, když jej již v zahájení přelstil a získal pěšce a poté již soupeřovi nedal šanci. 2.5.1.5.

Dalecký na 4. šachovnici s Novákem starším černými pěknou aktivní hrou vyrovnal hru, ale ve věžové koncovce se mu nepovedlo získat výhodu a partie skončila remízou. 3-2.

Pak přišel blesk z jasného nebe, kdy Jínová na 3. šachovnici s mladičkým 9 letým Fiňkem bílými se pustila do útoku, měla kvalitu, ale i časovku a 40. tahem udělala chybu. Její malý soupeř situaci dobře zhodnotil, pokračoval velmi útočně. Lucka se octla pod maty, ztratila figuru i partii. 3-3.

V partiích Jínové, Špírka a Boreše se objevily opět problémy s hodinami, rozhodčí nebyl a spory přispěly k nervózní atmosféře.

Špírek na 5. šachovnici bílými proti Jardovi Kučerovi nejprve zdánlivě vyhrál na čas. Ukázalo se však, že hodiny přidaly jen 15 minut místo 30, tak se musely přeřídit a pokračovalo se, poté vyhrál podruhé na čas. Nyní se pro změnu ukázalo, že hodiny nepřidávaly bonus 30s. Naštěstí se Adamovi podařilo Kučeru zmatit a vedli jsme 4-3.

Snad již tradičně nejdéle hrál kapitán Roman Boreš na 2. šachovnici černými s Caklem. Soupeř měl sice připravené zahájení a získal výhodu, ale Roman však byl trpělivý. V časové tísni Cakl chyboval a ztratil pěšce, ovšem místo k cestě k vítězství si vybral Boreš jen výhodu a raději pojistil zápas remízou a tím i naše těsné vítězství 4,5.-3,5.

Další kolo jedeme 20.1. do Liberce, měli bychom nastoupit silnější a nic nepodcenit. Vede Turnov C, druhý  je Novoborský B, a třetí Česká Lípa.

Roman Boreš

 

Share this: