Ve 4. kole jsme se utkali s dalším adeptem na postup do 2. ligy Turnovem. Nastoupili opravdu oslabeni o oba Kučery a Černého a ani to nám příliš nepomohlo.
V tomto těžkém utkání se rozhodovalo až v časovkách. Zápas se zpočátku vyvíjel nadějně –  Lucka Jínová  na 5. šachovnici s Broučkem si zkušeně poradila s Birdovou hrou a v časovce ho přelstila.1-0
V zápětí turnovští stáhli na 1. Šachovnici.  Míra Boreš si s  Braunem nejprve vybudoval nadějnou pozici,ale  v časové tísni se již nezorientoval správně a podlehl.1-1.
Košnar na 8. šachovnici se Šonským vykřesal jiskřičku naděje, získal lepší pozici v Philidorově obraně, s bílými  ovládnul centrum,ale na více to již nestačilo. Partie skončila remízou.1.5-1.5.
Poté již přišla sprcha.Volfl na 2. šachovnici s Vltavským získal lepší pozici v dámské indické s bílými  ale když se přiblížila časová tíseň, výhodu vypustil a dokonce ztratil pěšce. Zkušený Vltavský mu již ve věžové koncovce nedal šanci.1.5-2.5. Špírek bojovně naladěný se Volžským gambitem pustil černými do Tománka, ten dostal strach a pěšce vrátil. Adam si však nechal asi 10 tahů na 1 minutu a
již nenašel správné pokračování a ztratil materiál i partii.1.5-3.5. Smůla se k nám přiklonila i v partii Jíny  na 4. šachovnici se Sýkorou. Sýkora hrál Philidorovu obranu,vznikla zavřená komplikovaná pozice,soupeř zřejmě nekorektně reklamoval výhru na čas,ovšem sám neměl splněných 40 tahů. Ani rozhodčí si v tu chvíli nevěděl rady a tak nechal pokračovat v partii. V nervózní situaci dohadů,Jirka ztratil nervy a materiál a partii prohrál. Již podruhé se v této soutěži hodiny ukázaly být komplikací 1.5.-4.5.
Již o čestný výsledek bojoval Dalecký  na 6. šachovnici se Zimou. Bílými získal výhodu hned v zahájení v Čeljabince a zdálo se že vítězství je na dosah. Ovšem konflikt u Jínovy partie a časová tíseň udělala své, riskoval, chyboval a nakonec partii prohrál1.5-5.5. Poslední partii dohrával po dlouhém boji opět kapitán Boreš Roman na 3. šachovnici s Háchou Sérií drobných nepřesností se dostával postupně do prohrané pozice, měl  dokonce 2 pěšce méně v  koncovce 4 věží, ovšem jemu časovka pomohla. Soupeř v ní ztratil  pěšce a vlezl si sám do věčného šachu. Partie skončila remízou a naší prohrou 2-6.Jsme nyní na 3. místě za Turnovem C a Novým Borem. Další kolo se hraje 6.1.2019 doma od 10h.Přeji všem klidné svátky a šťastné vykročení do Nového roku.Sejdeme se doufám na tradičním Štěpánském turnaji 26.12. asi od 14h.
Toto byl náš nejsmutnější šachový týden – debaklu v Turnově předešlo černé datum 5.12, kdy zahynul tragicky náš dlouholetý kamarád,šachista, Petr Kropáček ve věku 53 let. Čest jeho památce.
Roman Boreš

Share this: